Onet czy Interia?
|
|
Dodany dnia 2011-09-04, 17:48
|
|
Tak się zastanawiam czy przenieść bloga na Oneta? ( nie chciałam pisać na SB, więc założyłam temat, jakby coś to administracja skasuje) Jesteście zadowoleni z Oneta? Trzeba mieć pocztę na Onecie, żeby mieć bloga? Wiem, że dużo tych pytań, ale wkurza mnie ta Interia i chcę po prostu wiedzieć co mi doradzicie. Pytań ciąg dalszy: Jak zrobić banner o swoim blogu? Co z nagłówkiem? ( ja z grafiki jestem kompletnie zielona) Jak pytają o dane przy zakładaniu poczty, to podaliście prawdziwe? To jest do czegoś potrzebne później? Dobra to na razie wszystko. Jak coś mi jeszcze przyjdzie do głowy to napiszę. Czekam na odpowiedź Edytowane przez Rilla dnia 2011-09-04, 17:54 |
|
|
|
Dodany dnia 2011-09-04, 17:57
|
|
Na Interii się nie znam bo nigdy nie miałem z nią nic wspólnego. Jednak moim zdaniem Onet jest lepszym wyborem mimo błędów serwera i wkurzających "napraw" technicznych kiedy to nie można dostać się na bloga. Żeby móc założyć bloga to tak - trzeba mieć e-mail na Onecie. Dane możesz dac kompletnie fałszywe i nietrafione, to i tak nie przeszkodzi w blogowaniu. Banner robi się zwykle w programie graficznym (dla początkujących polecam Photofiltre Studio PL - całkiem proste w obsłudze i z odrobiną doświadczenia dające naprawdę ciekawe efekty). Z nagłówkiem to samo, albo robisz sama albo prosisz kogoś o pomoc. A teraz taka mała ciekawostka. Słyszałem od Silenta, że za jakiś rok lub więcej na serwisie mogłaby się pojawić możliwość blogowania. |
|
|
|
Dodany dnia 2011-09-04, 18:22
|
|
Dzięki Zwinny. Fajnie by było jeśli chodzi o tą ciekawostkę.
|
|
|
|
Dodany dnia 2011-09-04, 19:17
|
|
Jeśli znajdę któregoś razu chęci to może i wcześniej się taka opcja pojawi, bo myślę, że by się przydała. Tylko jeden mały szczegół mnie przed zrobieniem takiej opcji powstrzymuje - czyli przypisywanie adresów blogów. Wiadomo, że do dyspozycji mam adresy typu nazwa_bloga.titansgo.pl, trudność polega jedynie na automatycznym tworzeniu takich adresów przy założeniu nowego bloga. Jak tylko rozwikłam tą zagadkę, same blogi długo nie zajmą jeśli chodzi o zorganizowanie.
|
|
|
|
Dodany dnia 2011-09-04, 19:29
|
|
Ok, mam już pocztę na Onecie XD. Tak na wszelki wypadek. Z blogiem to moze trochę potrwać, muszę to jeszcze przemyśleć.
|
|
|
|
Dodany dnia 2011-09-04, 20:44
|
|
To świetnie. Ale dobrze się zastanów zanim podejmiesz kolejne kroki. Abyś później nie żałowała. | |
|
|
Dodany dnia 2011-09-05, 12:35
|
|
Najlepszy serwer imo to blogspot
If I close my eyes. And fell asleep in this layby
|
|
|
|
Dodany dnia 2011-09-05, 14:32
|
|
Najlepszy serwer to taki, który się samemu wykupi i skonfiguruje, blogspot czy blog.onet najwyżej mogą być dobrymi serwisami blogowymi. Każdy serwis blogowy ma jakieś wady i zalety, najważniejsze, to umieć wybrać według własnych potrzeb. Jeśli chcesz zrobić bloga szybko i bez skomplikowanych czyności, onet jest dobrym wyborem. Jeśli chcesz mieć elastyczne możliwości pod względem funkcji i szablonów, to napewno trzeba szukać czegoś innego.
|
|
|
|
Dodany dnia 2011-09-05, 15:46
|
|
Silent mi chodzi o najprostszego, szybkiego bloga. Ja się nie umiem bawić w szablony, po prostu mam zamiar skopiować moje zeszłe notki i pisać ciąg dalszy na Onecie i żeby to w miarę ładnie graficznie wyglądało. Rachel, co masz na myśli?
|
|
|
|
Dodany dnia 2011-09-05, 15:49
|
|
No to Onet jest dla ciebie dobrą opcją. Ustawienia są proste, a i da się łatwo dobry szablon ustawić. Jeśli nie będziesz chciała niektórych opcji zawsze możesz je wywalić, a z panelem zarządzania można się poznać bardzo szybko. Nie wiem co Rachel miała na myśli, ale raczej niczego nie pożałujesz. A w razie czego zawsze możesz pytać na serwisie, pomożemy na 100%. | |
|
|
Dodany dnia 2011-09-05, 15:55
|
|
Dziękuję
|
|
|
|
Dodany dnia 2011-09-05, 16:02
|
|
No nie ma za co Pytaj tu jak czegoś nie będziesz mogła załapać na Onecie. | |
|
|
Dodany dnia 2011-09-05, 17:02
|
|
Pół godziny temu (16:30) zaczęłam przerabiać szablon Oneta. Nie dałam jeszcze żadnej notki, ale zobacz co o tym myślisz i jak ci się podoba (wiem, że nie jest idealnie, ale ja to jeszcze rozpracuję! BUHAHAHA!) Moim zdaniem jest dużo lepiej niż na Interii i cieszę się że założyłam tego bloga. Ok, już nie nudzę, daję link: http://teen-titan...g.onet.pl/ |
|
|
|
Dodany dnia 2011-09-05, 17:30
|
|
Nieźle jak na kogoś kto dopiero zaczął blogować na Onecie Z pewnością będzie ciekawie, a i możesz na bloga dodawać również galerie,albumy, uniwersalne czy zmieniać style czcionki. Fajnie, że nie dajesz też żadnych gifów czy teł walących po oczach i utrudniających czytanie. Ogólnie daj znać jak skończysz, jestem ciekawy końcowego efektu. | |
|
|
Dodany dnia 2011-09-05, 20:19
|
|
No chyba skończyłam. Tak to mniej więcej będzie wyglądało. Co najwyżej zmienię parę obrazków lub inne drobne poprawki. Z resztą muszę się z tym przespać ( bez skojarzeń), a jutro się zobaczy. Podaję jeszcze raz link: http://teen-titan...g.onet.pl/ I dziękuję wszystkim za cierpliwość i wskazówki. Bardzo mi pomogliście. Wielkie dzięki. |
|
|
|
Dodany dnia 2011-09-05, 22:10
|
|
Fajnie, tylko nieco za szeroko. Stronę musiałem pomniejszyć | |
|
|
Dodany dnia 2011-09-06, 17:56
|
|
Naprawdę? Ja nie muszę, więc nie wiem czemu tobie się tak wyświetliło. Ale dzięki. Przypuszczam, że w piątek (lub jeśli wcześniej znajdę czas) rozpocznę kopiowanie notek. Trochę mnie martwi ten limit obrazków, w moich notkach sporo ich wsadziłam i nie wiem czy mi się wszystkie zmieszczą. Czy jeśli dam do notki obrazek, a potem go usunę ze schowka, to on będzie się wyświetlał, czy nie? ( bo na Interii się nie wyświetlał, ale tam był większy limit.)
|
|
|
|
Dodany dnia 2011-09-06, 18:49
|
|
To pewnie przez inne przeglądarki lub ich ustawienia, ale akurat to nie żaden problem dla mnie. Jeśli chodzi o limit obrazków - nie przejmuj się nim. Wsadzaj ich tyle ile chcesz wykorzystując pełen limit, a później wklej tylko linka do obrazka w "Link do obrazka w sieci". Jeśli ci go nie załaduje spróbuj zalinkować np. w Imageshacku. | |
|
|
Dodany dnia 2011-09-06, 19:00
|
|
Ok, tak zrobię
|
|
|
|
Dodany dnia 2011-09-07, 13:45
|
|
Rilla - lepiej Ci będzie na blogspocie, tak uważam.
If I close my eyes. And fell asleep in this layby
|
|
|
Przejdź do forum: |